Naše významné akce  > Olympijské hry Sydney 2000  > Olympijské hry SYDNEY 2000
RIJ20

Olympijské hry SYDNEY 2000

Naše významné akce >Olympijské hry Sydney 2000

ilustrační fotografie

Mužské synchronizované plavání - jak trefně napsali v jednom článku AKVABELI - existuje v podobě unikátního klubu českých krasoplavců již od roku 1998. Tehdy Martin Kopecký nejenže zrealizoval svůj nápad a tým postavil, ale uskutečnil i sen nás všech, prezentovat celému světu naše unikátní umění, a to rovnou na Olympijských hrách v Sydney.

Český olympijský výbor, který jsme v souvislosti s plánovaným vystoupením oslovili, přijal náš nápad s mocnou vlnou nadšení a okamžitým příslibem maximální pomoci.

Nezbývalo než prostřednictvím české sportovní diplomacie předložit návrh na exhibiční show Organizačnímu výboru her v Sydney a zajistit finanční prostředky pro desetičlenný tým.

Krasoplavecká idea organizátory olympijských her upřímně zaujala. Přesto však byli nuceni s politováním nám oznámit, že naši show do programu zařadit nemohou, protože po hrách v Barceloně roku 1992 byli veškeré doplňkové vstupy zrušeny z organizačně technických důvodů. Když jsme pak v Sydney viděli ty zástupy lidí opojené olympijskou euforií a atmosférou, bylo nám to trochu líto, ale pravidla jsou pravidla a při sportovní události takového rozsahu je třeba jich ctít více než kde jinde.

Tým odcestoval po sérii zdařilých vystoupení v rámci projektu Praha - Evropské město kultury 2000 z chladných vltavských vod přímo na slunný australský kontinent 14.září 2000.

To vše, co nás v Austrálii potkalo nikdo z nás asi předem nečekal a myslím, že to v každém zanechalo nezapomenutelné vzpomínky.

Ihned po našem příjezdu jsme byli pilní jako včelky a každý den ráno trávili dvě hodiny tréninkem v bazénu umístěném v jedné z nejluxusnějších čtvrtí Sydney.

Potom následovalo shánění prostor k našemu exhibičnímu vystoupení a zařizování ostatních náležitostí s ním spojených. Po osmidenním intenzivním tréninku, mimo jiné i na proslulé pláži Bondi Beach, jsme zaplavali krásné vystoupení před zraky užaslých Australanů v centru Sydney.

Úspěch byl zcela adekvátní poctivé přípravě. Krom jiných nám věnovaly půl strany prestižní australské noviny světového formátu, Sydney Mornig Herald, jež toho dne vyšli s národním hrdinou - běžkyní Cathy Freeman - na titulní straně.

Články v místních denících a magazínech vznesly další vlny zájmu, které nám přinesly pozvání a přímý vstup do Today's Show (pořad typu Dobré ráno s ČT nebo Snídaně s Novou), který sleduje pravidelně každý den 9 milionů diváků. Ani opuštěné české fanoušky našeho klubu jsme nenechali beze zpráv, a tak ten, kdo pozorně sledoval dění kolem Olympiády, mohl vidět tzv. Pohlednici ze Sydney, za jejíž precizní provedení patří náš vřelý dík české televizi.

Závěrem patří Vřelý dík sponzorům, firmám JAGA a TESLA SEZAM, kteří pomohli s finančním pokrytím cestovních nákladů. a v neposlední řadě i poděkování všem, kdo nás od začátku podporovali a fandili.

 

 

Před olympijskými kruhy na Harbour BridgeOlympijská pohoda s operou v zádechTrénovalo se prostě všude.Přímořská show
Před olympijskými kruhy na Harbour BridgeOlympijská pohoda s operou v zádechTrénovalo se prostě všude.Přímořská show
Příprava před skokem do spárů hlavního vystoupeníAtmosféra v týmu před natáčením Today´s ShowPrivátní krasoplavba pro tamní přátelé
Příprava před skokem do spárů hlavního vystoupeníAtmosféra v týmu před natáčením Today´s ShowPrivátní krasoplavba pro tamní přátelé

20. října 2000   |   sekce: Olympijské hry Sydney 2000

Přidejte si tyto stránky do své RSS čtečky

Krasoplavci

Unikátní pánský tým
synchronizovaného plavání

Krasoplavci
První klub českých krasoplavců
Nad Palatou 48
150 00 Praha 5
Czech Republic
tel: +420 608 666 203
e-mail: plavci@krasoplavci.cz

Veškerý grafický, textový a jiný obsah či součást těchto stránek je předmětem autorského práva ve smyslu Autorského zákona č. 121/2000 §11.